Oblaci ponekad prekriju Mjesec i njegova svjetlost se izgubi, a nakon izvjesnog vremena njih nestane, te svjetlost iznova obasja nebo, kao i srce mu'mina, koje ponekad prekriju crni oblaci grijeha; utihne svjetlost njegova imana i ostane u tami i samoći. Kada uznastoji ponovo oživiti iman i zatraži zaštitu od Allaha, subhanehu we te'ala, nestane tih oblaka i povrati se svjetlost srcu, svijetleći kao nekada. Od ključne je važnosti u razumijevanju problema slabljenja imana i njegovog liječenja činjenica da se iman povećava i smanjuje, shodno ubjeđenju Ehlu Sunneta. Iman definišu kao izgovor jezika i ubjeđenje srca, koje se manifestuje djelima, povećaje sa pokornošću, a smanjuje grijehom.
Na ovo upućuju dokazi iz Kur'ana i sunneta, kao što su riječi Uzvišenog:".da bi im se iman povećao" ( El-Feth,4) i "a kome je od vas ovo iman povećalo" (Et-Tevbe,124) , i riječi Njegovog Poslanika, sallAllahu alejhi we sellem:
"Ko od vas vidi neko loše djelo neka ga ukloni rukom; ako nije u mogućnosti, neka to uradi jezikom; pa ako i to ne može, neka onda prezire svojim srcem, a to je najslabiji iman." (Buharija, Feth el-Bari, 51/1)

hurrijjet
"...jedino zelim da ucinim dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi od Allaha; u Njega se uzdam i Njemu se obracam."(Hud-88 )

2 komentara

Komentariši